04/03/2025 0 Opmerkingen
Zzp’er 2025
In 2025 gaan er zaken veranderen met betrekking tot werken als Zzp’er. De belastingdienst gaat dan strenger controleren of er sprake is van een zogenaamde schijnzelfstandigheid.
Dit betekent, dat de opdrachtgever misschien kan worden aangesproken dat de Zzp’er werkelijk in loondienst zou moeten zijn. En dat de Zzp’er bepaalde aftrekposten niet had mogen gebruiken in de aangifte inkomstenbelasting. Zoals zelfstandige aftrek en MKB-korting.
Het jaar 2025 is een zogenaamd transitiejaar en zal er nog niet worden beboet. Vanaf 2026 en verder zal dat wel het geval zijn.
Onderstaand leg ik uit hoe deze schijnzelfstandigheid kan worden voorkomen.
De hele problematiek is veroorzaakt door het Deliveroo-arrest. De Hoge Raad heeft toen bepaald dat er zekere spelregels in acht moeten worden genomen.
In de bijlage van de belastingdienst wordt gedetailleerd ingegaan op alle onderstaande genoemde gezichtspunten. Deze gezichtspunten zijn van belang en ik zal deze per onderwerp verkort toelichten.
Zie bijlage belastingdienst
1 de aard en duur van de werkzaamheden
2 de manier waarop de werkzaamheden en werktijden zijn bepaald
3 de mate waarin de werkzaamheden én de opdrachtnemer onderdeel zijn van de organisatie van de opdrachtgever
4 wel of geen verplichting het werk persoonlijk uit te voeren
5 de manier waarop afspraken tot stand zijn gekomen
6 de manier waarop de beloning is bepaald en wordt uitbetaald
7 de hoogte van de beloning
8 de mate waarin de opdrachtnemer bij de opdracht commercieel risico loopt
9 de mate waarin de opdrachtnemer zich als ondernemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld: wat doet de opdrachtnemer om opdrachten en een goede naam te krijgen, hoe behandelt de Belastingdienst de opdrachtnemer, wat is het aantal opdrachtgevers en hoelang werkt de opdrachtnemer meestal voor een opdrachtgever?
1 Aard en duur van de werkzaamheden
Een resultaatverplichting wijst niet op een arbeidsovereenkomst.
Ook als je zelfstandig kunt werken zonder begeleiding geeft aan dat er geen arbeidsrelatie bestaat. Dus bekwaamheid is essentieel.
De duur van de overeenkomst moet niet te lang zijn.
2 Manier waarop de werkzaamheden en werktijden zijn bepaald
Hierbij is van belang in hoeverre de opdrachtnemer ook zelf de werkwijze, de werktijden en de locatie van de werkzaamheden kan bepalen. Hoe vrijer de opdrachtnemer daarin is, hoe eerder er sprake is van werken als zzp’er.
3 Mate waarin de werkzaamheden én de opdrachtnemer onderdeel zijn van de organisatie van de opdrachtgever (inbedding)
Hierbij gaat het onder andere om de vraag in hoeverre de verhouding tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer vergelijkbaar is met personeel dat in dienst is bij de opdrachtgever.
Als een opdrachtnemer lange tijd in een organisatie werkt, dan is de arbeidsrelatie mogelijk te vergelijken met die van het
personeel. Dit kan dan wijzen op een arbeidsovereenkomst.
Zoals eerder genoemd, de duur opdracht moet niet te lang zijn.
4 Wel of geen verplichting het werk persoonlijk uit te voeren
Als de opdrachtnemer het werk persoonlijk uitvoert en zich niet zonder toestemming van de opdrachtgever mag laten vervangen, dan wijst dit eerder op een arbeidsovereenkomst. Maar ook als de opdrachtnemer zich wél mag laten vervangen, kan er sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Dit geldt ook voor de vrijheid om een opdracht wel of niet te aanvaarden.
5 Manier waarop afspraken tot stand zijn gekomen
Van belang hierbij is om vast te stellen wie de overeenkomst heeft opgesteld. Weinig tot geen onderhandelingsruimte van de opdrachtnemer wijst op een arbeidsovereenkomst. Veel onderhandelingsruimte wijst juist op werken als zzp’er.
6 Manier waarop de beloning is bepaald en wordt uitbetaald
Een zzp’er zal meestal zelf de tarieven bepalen. Of het tarief is de uitkomst van een onderhandeling.
Werknemers hebben meestal minder onderhandelingsruimte over het salaris, zeker als er een collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing is. Dan bepaalt de cao de salarisschaal.
Belangrijk aspect hier is, dat de Zzp’er zelf de facturen opstelt en verstuurd.
Dus geen gebruik meer maken van selfbilling door de opdrachtgever.
7 Hoogte van de beloning
In hoeverre is de beloning van de opdrachtnemer hoger dan van personeel in loondienst? Als de beloning van de opdrachtnemer vergelijkbaar is met het loon van het personeel in loondienst, dan wijst dat op een arbeidsovereenkomst.
Hoe hoger de beloning van de opdrachtnemer ten opzichte van de beloning van vergelijkbaar personeel in loondienst, hoe meer dat wijst op werken als zzp’er.
8 Mate waarin de opdrachtnemer bij de opdracht commercieel risico loopt
Hierbij gaat het onder meer om de verdeling van risico’s tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgever, bijvoorbeeld bij schade (aan derden), ziekte en ongeval. En ook om de mate waarin de opdrachtnemer
verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het resultaat. Moet de opdrachtnemer bijvoorbeeld in eigen tijd en voor eigen rekening het resultaat verbeteren wanneer dit onder de maat is?
Als het risico bij de opdrachtnemer ligt, wijst dit op werken als zzp’er. Als het risico bij de opdrachtgever ligt, wijst dit op een arbeidsovereenkomst.
Zorg ervoor dat uren die je niet hebt gewerkt, ook niet worden gecompenseerd etc. Dus geen werk verricht, geen vergoeding!
9 Mate waarin de opdrachtnemer zich als ondernemer gedraagt of kan gedragen
Bij dit gezichtspunt is van belang in hoeverre de opdrachtnemer zich bij soortgelijke opdrachten voor andere opdrachtgevers als ondernemer gedraagt of kan gedragen. Gedraagt de opdrachtnemer zich als
ondernemer? Dan wijst dit op werken als zzp’er. Denk bijvoorbeeld aan de naamsbekendheid van de opdrachtnemer, de inspanningen om nieuwe opdrachten te krijgen, het aantal opdrachten van andere opdrachtgevers, de duur van deze opdrachten en eigen bedrijfskleding. Van belang hierbij is ook hoeveel invloed de opdrachtgever heeft op het aantal opdrachten dat de opdrachtnemer bij andere opdrachtgevers mag aannemen.
Denk aan een concurrentie- en relatiebeding.
Hier is met name van belang dat je ook andere opdrachtgevers hebt, waar je regelmatig diensten kunt aanbieden.
Zoals boven is beschreven en rekening houdend met de nieuwe spelregels is het nog steeds mogelijk om als Zzp’er aan de slag te gaan en te blijven.
Deze regels gelden trouwens voor zowel eenmanszaken als Bv’s.
Nog even alles op een rijtje:
Maak duidelijke afspraken met een opdrachtgever en leg dat schriftelijk vast in een overeenkomst.
Zorg ervoor dat je zelfstandig kunt werken.
De duur van de opdracht niet te lang maken.
Werktijden redelijk vrij in te vullen.
Vervanging toestaan door derden van de opdracht.
Inspraak in het tot stand komen van de gemaakte afspraken in de overeenkomst.
Zelf het uurtarief vaststellen en onderhandelen.
Zelf de facturatie opstellen en versturen naar de opdrachtgever.
Uurtarief moet hoger zijn dan personeel in loondienst.
Geen compensatie voor niet gewerkte uren en ondernemer.
Als er nog vragen zijn, stuur deze dan aan mij en ik zal deze trachten te beantwoorden.
Opmerkingen
Schrijf een reactie